Jakub Puzio FINALISTĄ KONKURSU ORGANIZOWANEGO PRZEZ ROBERTA SOWĘ
W dniu 22. III. 2018 r. odbyła się 10 edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy ,,Kulinarny Talent 2018” w trakcie Międzynarodowych Targów Gastronomicznych”.
Kulinarny Talent to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe młodych adeptów sztuki kulinarnej.
W konkursie brali udział uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju. Naszą szkołę reprezentował wyłoniony w trakcie szkolnego konkursu Jakub Puzio – uczeń klasy 2żT w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
W tym roku przed finalistami zostało postawione bardzo trudne zadanie polegające na przygotowaniu potrawy z combra jagnięcego, batatów oraz sera „Bursztyn”.
Kuba przygotował comber jagnięcy z aksamitnym sosem maślanym, na poduszce z zapiekanych batatów.
Nad techniką pracy uczniów czuwało jury składające się z autorytetów kulinarnych tj. Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Dawid Łagowski
Oceniali:
- mise en place – czyli kolejność wykonywanych czynności
- techniki kulinarne,
- smak i estetykę podania.
Natomiast jury degustacyjne stanowiły znane osobowości z telewizji m.in. Filip Chajzer, Rafał Maserak, Hanna Lis czy Krzysztof Ibisz.
Konkurs był na bardzo wysokim poziomie. Uczestnicy musieli przygotować w ciągu 40 minut danie główne składające się z combra jagnięcego i wydać go w ośmiu porcjach. Każdy ruch konkursowiczów był śledzony przez kamery telewizyjne.
Kuba, oprócz talentu kulinarnego wykazał się dużą odpornością na stres oraz pogodą ducha.
Udział w konkursie to doskonały sprawdzian umiejętności zawodowych, pokaz najnowszych trendów, odwaga w łączeniu smaków i różnych technik przygotowania dań.
Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja, doświadczenie na przyszłość.
Życzymy Kubie dalszych sukcesów.