,,Kulinarny Talent 2018”

Jakub Puzio FINALISTĄ KONKURSU ORGANIZOWANEGO PRZEZ ROBERTA SOWĘ

 

W dniu 22. III. 2018 r. odbyła się 10 edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy ,,Kulinarny Talent 2018” w trakcie Międzynarodowych Targów Gastronomicznych”.

Kulinarny Talent to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe młodych adeptów sztuki kulinarnej.

W konkursie brali udział uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju. Naszą szkołę reprezentował wyłoniony w trakcie szkolnego konkursu Jakub Puzio –  uczeń klasy 2żT w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

W tym roku przed finalistami zostało postawione bardzo trudne zadanie polegające na przygotowaniu potrawy z combra jagnięcego, batatów oraz sera „Bursztyn”.

Kuba przygotował comber jagnięcy z aksamitnym sosem maślanym, na poduszce z zapiekanych batatów.

 

Nad techniką pracy uczniów czuwało jury składające się z autorytetów kulinarnych tj. Jerzy Pasikowski, Kurt Scheller, Wiesław Bober, Dawid Łagowski
Oceniali:

  • mise en place – czyli kolejność wykonywanych czynności
  • techniki kulinarne,
  • smak i estetykę podania.

Natomiast jury degustacyjne stanowiły znane osobowości z telewizji m.in. Filip Chajzer,  Rafał Maserak, Hanna Lis czy Krzysztof Ibisz.

Konkurs był na bardzo wysokim poziomie. Uczestnicy musieli przygotować w ciągu 40 minut danie główne składające się z combra jagnięcego i wydać go w ośmiu porcjach. Każdy ruch konkursowiczów był śledzony przez kamery telewizyjne.

Kuba, oprócz talentu kulinarnego wykazał się dużą odpornością na stres oraz pogodą ducha.

 

Udział w konkursie to doskonały sprawdzian umiejętności zawodowych, pokaz najnowszych trendów, odwaga w łączeniu smaków i różnych technik przygotowania dań.

 

Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja, doświadczenie na przyszłość.

Życzymy Kubie dalszych sukcesów.

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *