17 października w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Robert Sowa – największy znawca trendów i nowinek kulinarnych.
Była to 3 edycja warsztatów w ramach projektu organizowanego we współpracy z firmą Prymat. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych. Ponadto firma objęła patronatem klasę 2 żT. Młodzież została podzielona na dwie tury, podczas których uczyła się sporządzać następujące potrawy:
- Roladki z szynki parmeńskiej z serem pleśniowym, oliwkami, z suszonymi pomidorami i rukolą,
- Tapenade z czarnych oliwek i anchois, podane z zerem feta i czarnym sezamem,
- Pikantna pierś z kaczki ze śliwkami aromatyzowanymi miodem, śliwowicą
i rozmarynem, - Suszone pomidory nadziewane serem mozzarellą i bazylią,
- Kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i bezami
- Humus z zielonymi oliwkami, czarnuszką i kolendrowym Pesto z chilli
- Lody imbirowe
- Torcik z pumpernikla z aromatycznym serkiem z tuńczyka, oliwek i kaparów.
Wszyscy z uwagą słuchali poleceń i cennych wskazówek Szefa Kuchni oraz jego współpracowników, doskonaląc umiejętności w obróbce półproduktów użytych w daniach. Dodatkowo uczniowie poznali nowoczesne urządzenia niezbędne w profesjonalnej kuchni (np. maszynka do lodów), które mieli możliwość obsługiwać.
Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów, ponieważ mieli możliwość:
- pogłębiania wiedzy kulinarnej,
- uczenia się pomysłowości i kreatywności w sporządzaniu potraw.
Przygotowane dania tworzyły wyjątkowy i niepowtarzalny smak, wygląd i formę. Uczestnicy na długo zapamiętają smak lodów imbirowych ( bez konserwantów ).
Już padło pytanie – kiedy następne warsztaty???
Podsumowaniem warsztatów kulinarnych było uroczyste wręczenie książki „Krok po kroku z Robertem Sową” z autografem Mistrza.
Nasza szkoła w ramach podziękowań, podarowała zaproszonym Gościom wspólne zdjęcia oraz różne gadżety upominkowe.