W dniu 06.12.2019r w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne. W warsztatach uczestniczyli słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Pionkach.
Tematem przewodnim było hasło:
„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń, w tym co ma w głowie i co na stole”
Przed przystąpieniem do zajęć uczestnicy wysłuchali wykładu. Młodzież klasy 2żT w zawodzie Technik Żywienia przygotowała informacje na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych wybranych produktów wykorzystanych w produkcji.
Wiedza i umiejętności kulinarne słuchaczy pozwoliły sporządzić smaczne ,zdrowe i kolorowe desery na bazie kasz, nasion chia, czarnego sezamu, orzechów, mleka kokosowego i owoców.
Uwiecznieniem spotkania była degustacja przygotowanych potraw. Podczas wspólnej konsumpcji wymienialiśmy się spostrzeżeniami oraz przepisami.
Wszystkie warunki udanej imprezy zostały spełnione-spontaniczny proces twórczy, smaczne jedzenie, miła domowa atmosfera- Czegóż chcieć więcej?………