Pysznie i zdrowo-warsztaty kulinarne

W dniu 06.12.2019r  w  pracowniach gastronomicznych naszej szkoły  odbyły się warsztaty kulinarne. W warsztatach uczestniczyli słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Pionkach.

Tematem przewodnim było hasło:

„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń, w tym co ma w głowie i co na stole”

 

Przed przystąpieniem do zajęć uczestnicy wysłuchali wykładu. Młodzież klasy   2żT w zawodzie Technik Żywienia przygotowała informacje na temat wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych wybranych produktów wykorzystanych w produkcji.

 

Wiedza i umiejętności kulinarne słuchaczy pozwoliły sporządzić smaczne ,zdrowe i kolorowe desery na bazie kasz, nasion chia, czarnego sezamu, orzechów, mleka kokosowego i owoców.

 

Uwiecznieniem spotkania była degustacja przygotowanych potraw. Podczas wspólnej konsumpcji wymienialiśmy się spostrzeżeniami oraz  przepisami.

 

Wszystkie warunki udanej imprezy zostały spełnione-spontaniczny proces twórczy, smaczne jedzenie, miła domowa atmosfera-  Czegóż chcieć więcej?………

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *