W dniu 28 listopada 2018 roku w ZSSiH w Radomiu odbyła się V jubileuszowa edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego – „Pasja Smaków”.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie w składzie:
• Angelika Zawadzka – 3 klasa w zawodzie kucharz,
• Mateusz Tarnowski – 2 klasa w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Konkurs tematem nawiązywał do obchodów 100 rocznicy odzyskania Niepodległości przez Polskę. Uczniowie mieli za zadanie przygotowanie potrawy , w której główną rolę odgrywała pierś z gęsi.
Nasza drużyna przygotowała pierś z gęsi po staropolsku z pietruszką karmelizowaną i surówką z pietruszki.
Ocenie podlegała:
• smakowitość,
• stopień trudności
• pomysłowość i kreatywność
• zgodność z tematyką oraz
• wygląd i aranżacja potrawy.
Nasza młodzież wykazała się bardzo dużym zaangażowaniem, kreatywnością oraz dużym kunsztem kulinarnym.
Życzymy im dalszych sukcesów.