Klasa 3żT w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami w dniu 07.03.2019 r. uczestniczyła w Dniu Otwartym zorganizowanym przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
Zwiedzanie rozpoczęliśmy od zapoznania się z ofertą stoisk Studenckich Kół Naukowych, na których prezentowane zostały informacje o kierunkach studiów.
W programie Dnia otwartego znalazły się warsztaty i pokazy z biologii, chemii, fizyki i przyrody oraz ścieżki tematyczne:
- ścieżka lekarza weterynarii
- ścieżka biotechnologa i specjalisty do spraw żywności i żywienia
Ścieżkę specjalisty do spraw żywności i żywienia rozpoczęliśmy od warsztatów: „Laboratorium w głowie – wprowadzenie do analizy sensorycznej”.
Różnorodność ćwiczeń przygotowanych przez pracowników naukowych pozwoliła nam sprawdzić wykorzystanie zmysłów w ocenie żywności. Przeprowadzaliśmy testy na daltonizm w zakresie smaku i węchu.
Pogłębiając umiejętności kulinarne uczestniczyliśmy w warsztatach „Kuchenne Laboratorium”. Poznaliśmy kuchnię molekularną opartą na tworzeniu niekonwencjonalnych potraw przy użyciu nowych metod.
W grupach wykonywaliśmy ćwiczenie praktyczne tworząc potrawę Panna Cotta z kuleczkami owocowymi na bazie soków.
Eksperyment ten pokazał nam kombinację smaków barwy i konsystencji potraw.
Uczestniczyliśmy również w warsztatach z tajemnic mleczarstwa w trakcie, których wzbogaciliśmy swoją wiedzę zawodową. Miłą niespodzianką zwieńczającą dzień była możliwość udziału w Quizach.
Za poprawne odpowiedzi byliśmy nagradzani upominkami.
Udział w Dniach Otwartych umożliwił nam ukierunkować swoją dalszą ścieżkę edukacyjną.
Polecamy młodszym kolegom również zwiedzić tą uczelnię J Małgorzata Żołondowska z klasą 3żT