Warsztaty kulinarne ”WYBIERAM WIEPRZOWINĘ”
22 listopada 2018 roku w CKZiU odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu jakości mięsa wieprzowego. Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest związek ,,Polskie Mięso”.
Szkolenie przeprowadził założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej – pan Marcin Budynek wraz ze swoją wspaniałą ekipą:
- Judytą Szymkowiak – panią dietetyk, koordynatorem projektu
- Kamilem Babkowskim – szefem kuchni w restauracji Fisza, trenerem Akademii Kulinarnej Marcin Budynek
- Angelo Colombo – właścicielem restauracji BISTRO DOBRA ZMIANA, trenerem Akademii Kulinarnej Marcin Budynek
Szkolenie składało się z dwóch części:
Wykład dotyczył:
- podziału wieprzowiny,
- systemu jakości mięsa wieprzowego PQS,
- walorów odżywczych mięsa wieprzowego,
- elementów tuszy wieprzowej,
- podstawowej obróbki termicznej,
- nowoczesnej techniki gotowania,
- wieprzowiny jako mięsa do wyrobu wędlin.
Zajęcia praktyczne obejmowały:
- tradycyjne i nowoczesne metody obróbki wieprzowiny,
- aranżacja potraw.
Wszyscy z uwagą słuchali poleceń i cennych wskazówek Szefa Kuchni oraz jego współpracowników, doskonaląc umiejętności w obróbce półproduktów użytych
w daniach. Dodatkowo uczniowie poznali nowoczesne urządzenia niezbędne
w profesjonalnej kuchni (np. gotowanie metodą sous vide), które mieli możliwość obsługiwać.
Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów, ponieważ mieli możliwość:
- pogłębiania wiedzy kulinarnej,
- uczenia się pomysłowości i kreatywności w sporządzaniu potraw.
Przygotowane dania tworzyły wyjątkowy i niepowtarzalny smak, wygląd i formę. Uczestnicy na długo zapamiętają smak przepysznych pieczonych żeberek, kofty z podpłomykiem, schabu, a przede wszystkim policzków wieprzowych😊
Warsztaty promowane przez Marcina Budynka oraz związek ,,Polskie Mięso” mają istotne znaczenie, ponieważ łączą technikę praktyczną, nowinki gastronomiczne
z wiedzą teoretyczną, którą młodzież uzyskuje na zajęciach w szkole.
Kim jest Marcin Budynek:
Mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Właściciel i szef kuchni w Tawernie Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie oraz laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2012 w kategorii osobowość kulinarna.Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Organizatorem, juror wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył
w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , radia Zet i Rmf Fm. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpani, Włoszech, Francji, Angli, Chile i Rpa.
[supsystic-gallery id=75]