Jak już wiemy z pierwszej dyni uczniowie klas o profilu gastronomicznym CKZiU usmażyli pyszne krokiety dyniowo rybne. Potrawa została przygotowana wg przepisu opracowanego przez uczniów wspólnie
z nauczycielami na zajęciach praktycznych. Smakołyki powstałe w pracowniach gastronomicznych CKZiU były degustowane podczas obchodów Dnia Portugalskiego w Czerwonym 12.10.2016 będącego podsumowaniem projektu „Być zawodowcem – praktyki zagraniczne krokiem do celu”. w ramach którego uczniowie CKZiU zdobywali doświadczenie pracując w kwietniu i maju bieżącego roku w renomowanych firmach w Portugalii.
Druga z dyń została przeznaczona na zupę i ciasto. Dnia 08.11.2016 uczniowie klasy 3hżT upiekli na zajęciach praktycznych w CKZiU ciasto z dynia,
a wcześniej ugotowali zupę dyniową. Zajęcia te zostały połączone z lekcją języka angielskiego zawodowego w branży gastronomicznej. Młodzież przygotowując potrawę opisywała wykonywane czynności i wykorzystywane składniki po angielsku. Wszystko dzięki dobrej znajomości języka, którego grupa żywieniowców uczy się w szkole oraz praktykom zagranicznym, które większość uczniów grupy żywieniowców odbyła w Portugalii.
Anna Kaczmarczyk – nauczyciel CKZiU