7 grudnia 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Nr 2 w Warszawie odbyła się 5 Jubileuszowa Gala Finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN CUP JUNIOR 2017.
Do finału zakwalifikowało się 27 uczniów z całej Polski oraz 1 osoba z Austrii. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego reprezentowała WERONIKA MOLENDOWSKA- uczennica III klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Konkurs składał się z 2 etapów. Jednym z elementów konkursu był tzw. blind test czyli poznawania smaków wybranych dziesięciu produktów MONIN. Konkurencja ta była nagradzana dodatkowymi punktami. Następnie w ciągu 7 minut reprezentanci szkół mieli przygotowywać 4 identyczne koktajle bezalkoholowe własnej kompozycji (long drinki) według wcześniej opracowanej i zatwierdzonej receptury w oparciu o syropy Monin.
Weronika przygotowała drinka bezalkoholowego o nazwie SPACY DESCREET, na bazie syropu SPICY MONIN. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwali barmani
z Stowarzyszenia Polskich Barmanów (SPB) oraz Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów (MSBiS). Sędziowie oceniali młodych barmanów pod względem technicznym, a jury jawnie w stylu włoskim oceniało koktajle pod względem smaku, zapachu i wyglądu. W składzie jury degustacyjnego zasiadali przedstawiciele firmy Monin, SPB oraz sponsorzy nagród.
Technika pracy Weroniki oraz jej drink zostały bardzo wysoko ocenione.
Konkurs Barmański MONIN to konkurs dla Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich. Ma on na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. Ponadto młodzi barmani mają okazję porozmawiać o praktykach lub stażach w znanych firmach branżowych.