Dnia 26.04.2017 w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu odbyła się trzecia edycja Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „ Pasja smaków- owoce z polskich sadów”.
W edycji tej wzięło udział 6 szkół gastronomicznych z województwa mazowieckiego z Warszawy, Radomia i nasza CKZiU.
W konkursie udział wzięły uczennice z klasy 2 mżT Weronika Mróz i Klaudia Wargacka, które uczą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczennice zajęły 3 miejsce otrzymując nagrody i dyplomy.
Zadaniem zespołów biorących udział w konkursie było przygotowanie 4 porcji dania zasadniczego z fileta piersi indyczej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Kluczowe znaczenie miało zastosowanie owoców z polskich sadów. Zespoły przygotowały roladki z filetu z indyka z suszoną śliwką i sosy, musy z różnym owoców np. jabłek, gruszek.
Ocenie podlegały smakowitość, pomysłowość, kreatywność, wygląd i aranżacja potrawy.
Uczennice wykazały się wielkim kunsztem kulinarnym.
To była wielka uczta kulinarna. Jurorzy mieli twardy orzech do zgryzienia, bo jak sami przyznali poziom przygotowanych potraw był wysoki.
Uczennice z pasją i ze smakiem przygotowały danie konkursowe tworząc wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd.
Życzymy im dalszych sukcesów kulinarnych.