Podczas największych w Polsce targów gastronomicznych odbył się finał IX edycja prestiżowego konkursu „Kulinarny Talent 2017”. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego reprezentowało dwoje uczniów Oliwia Janas z klasy 2mżT (technik żywienia i usług gastronomicznych) oraz Dominik Pyrka z klasy 3kwZ (kucharz). Z pośród ponad 70 uczestników biorących udział w eliminacjach w finale wystąpiło 12 reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski, ale to my byliśmy jedyna, która w tym wąskim finale była reprezentowana przez dwóch uczestników.
Tegoroczną edycje poprowadził dziennikarz telewizyjny Krzysztof Ibisz oraz gospodarz konkursu – Robert Sowa. „Kulinarny Talent 2017” wybierało dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych oraz jury gwiazd.
W jury profesjonalnym zasiadali:
– Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury oceniający większość konkursów kulinarnych w Polsce;
– Wiesław Bober – szef kuchni dwóch restauracji Fabryka Wełny Hotel&SPA w Pabianicach oraz restauracji Wzorcownia;
– Tomasz Purol – szef kuchni w BlowUpHall 5050 Hotel, zwycięzca V edycji programu Top Chef, Członek Klubu Szefów Kuchni;
– Patryk Dziamski – szef kuchni w Dziamski ConceptRest, trener i juror konkursów kulinarnych.
W skład jury degustacyjnego wchodzili:
Olga Bończyk (aktorka), Katarzyna Cichopek (aktorka), Agnieszka Kołodziejska (dziennikarka Radio Zet)Tomasz Dedek (aktor), Marek Sierocki (dziennikarz muzyczny), Marcin Żewłakow (były reprezentant Polski w piłce nożnej obecnie komentator sportowy).
Pod czujnym okiem jury oraz kilkuset widzów obserwujących to wydarzenie nasi uczniowie zdobyli wyróżnienie. Dzięki udziałowi w tym konkursie Dominikowi Pyrce staż w swoich restauracjach proponuje wielu szefów kuchni, co na pewno zaowocuje w przyszłości.
[supsystic-gallery id=48]