29 listopada Robert Sowa gościł w naszej szkole, w ramach projektu organizowanego we współpracy z firmą Prymat. Na początku spotkania poprowadził dwie tury warsztatów kulinarnych dla uczniów klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.
Wspólnie przygotowali 3 potrawy:
- zupa z ryb słodkowodnych (lina, sandacza i szczupaka) z pomidorami i papryką węgierską
- aromatyczna pierś z kaczki z jabłkami, majerankiem i sosem rodzynkowym
- pieczone filety z pstrąga podane na aromatycznej soczewicy z grzybami leśnymi i tymiankiem
Wszyscy z uwagą słuchali poleceń i cennych wskazówek Szefa Kuchni.
W tym samym czasie odbyły się eliminacje do 9. edycji autorskiego konkursu Roberta Sowy “Kulinarny Talent 2017”. Uczestniczyło w nich 5 najlepszych uczniów, wyłonionych z etapu szkolnego.
Zadaniem młodzieży było przygotowanie kaczki oraz przyrządzenie dwóch porcji dania zasadniczego, w którego skład wchodziły:
- Kaczka
- Wątróbka drobiowa
- Topinambur
- Pomarańcze
- Zestaw przypraw Prymat
Kolejnym etapem było podsumowanie warsztatów kulinarnych w ramach projektu. Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych wraz z Panią Dyrektor Magdaleną Wiśniewską, Panem Kierownikiem Danielem Maciejewskim oraz uczniami biorącymi udział w warsztatach otrzymali pamiątkowe certyfikaty wraz z książką “Krok po kroku z Robertem Sową”, w której można znaleźć wiele sprawdzonych, autorskich przepisów na proste, ale niebanalne dania.
Nasza szkoła w ramach podziękowań, podarowała zaproszonym Gościom wspólne zdjęcia oraz różne gadżety upominkowe.
Na koniec, przyszedł czas na wyniki konkursu. Zacięta rywalizacja sprawiła, że różnica pomiędzy pierwszym a drugim miejscem wyniosła 1 pkt.
1. miejsce zajął uczęń klasy 3 kZ – Dominik Pyrka
2. miejsce zajęła uczennica klasy 2 żT – Oliwia Janas
5-7 kwietnia 2017r. Dominik będzie reprezentował naszą szkołę oraz Roberta Sowę na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EUROGASTRO w Warszawie. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Będziemy trzymać kciuki podczas konkursu 🙂
Zuzanna Soczewka i Jakub Pachlerski redaktorzy strony Naszej szkoły przeprowadzili wywiad z Robertem Sową oto fragment rozmowy :
Redaktorzy: Od kiedy interesuje się Pan gotowaniem ?
Robert Sowa: Można by rzec, że od zawsze natomiast w branży licząc ze szkołą równe 30 lat […] więc trochę doświadczenia jest.
Czy gotowanie jest trudne ?
– […] Wszyscy stoją, gotują są zadowoleni z jednej strony sprawiamy sobie przyjemności, zaspokajamy swój głód a z drugiej strony jest to także fajna zabawa […] Więc myślę, że gotowanie nie jest trudne jeżeli mamy dobrze przygotowane wszystkie produkty do dania to nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu i jest to przyjemne.
Ma Pan jakąś specjalność kulinarną ?
– Uważam, że każdy w życiu powinien robić to co robi najlepiej. Jeśli chodzi o mnie to na pewno ryby na pewno jagnięcina , krewetki, małże ogólnie owoce morza to te klimaty w których ja się odnajduję aczkolwiek jeśli jest dobrze zrobiony kotlet schabowy z kostka usmażony na smalcu z dobrą mizerią to na pewno nie pogardzę (śmiech).
Czyli lubi Pan kuchnie śródziemnomorską, tak ?
– Jeśli przełożymy to na moją restauracje N 31 jest to Kuchnia polska z dużymi akcentami Kuchni międzynarodowej i śródziemnomorskiej.
W jaki sposób podnosi Pan swoje umiejętności ?
– Poza tym, że jeżdżę po szkołach i gotuję z uczniami, to też to funkcjonuje w drugą stronę. Po pierwsze jeżdżę po całej Polsce, podglądając innych szefów co robią, co wprowadzają… Ale również jeżdżę po Europie.
Co powie Pan o zawodzie kucharza ?
– To jest zawód, w którym cały czas musimy się szkolić, rozwijać, podglądać… Każdy chce zjeść coś nowego, innego.
Jak podobało się Panu gotowanie w naszej szkole ?
– W tej szkole jestem drugi raz i zawsze tutaj chętnie przyjeżdżam i nie tylko dlatego, że jest to blisko Warszawy, ale panuje tu fajny klimat. Z jednej strony uczniowie zawsze uśmiechnięci i zadowoleni, a z drugiej strony Pani Dyrektor otwarta na różnego rodzaju eksperymenty, wspólne gotowanie i konkursy no i wasz kierownik Pan Daniel Maciejewski, który czuwa nad wszystkim żeby wszystko grało. Bardzo chciałbym tutaj wrócić […] może pojawimy się przed Świętami Wielkanocnymi, ale tego nie wiadomo.
Dziękujemy za wywiad, za pyszne i wspaniale przygotowane dania.
– Wszystkiego dobrego.
[supsystic-gallery id=’17’]
fot. Natalia Wziątek
Sama bym z chęcią w takich warsztatach uczestniczyła. Człowiek uczy sie gotować cale życie.