Jak co roku, “Stara Zajezdnia by DeSilva” na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół hotelarsko – gastronomicznych z całej Polski w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu barmańskiego “Calvados Nouvelle International Trophies 2017”. Nie mogło tam zabraknąć młodych barmanów z CKZiU w Pionkach. W tym roku naszą szkołę reprezentowały Weronika Molendowska i Oliwia Janas – uczennice drugiej klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. W tegorocznej edycji stanęło do rywalizacji ponad czterdziestu uczestników, którzy prezentowali swoje oryginalne drinki.
Jako pierwsi do rywalizacji stanęli uczniowie szkół hotelarsko – gastronomicznych którzy mieli 15 minut na przygotowanie dekoracji ( open space ) do czterech porcji short drinków, a następnie w ciągu 5 minut na scenie zaprezentować musieli swoje techniczne umiejętności barmańskie. Każdego z uczestników oceniało surowe jury. Ponadto młodzi barmani musieli podczas blindtestu rozpoznać za pomocą oceny organoleptycznej 6 syropów firmy MONIN. Drinki były oceniane systemem włoskim (punkty przyznawane były na bieżąco za smak, aromat i wygląd)
Poziom wszystkich uczestników tej edycji był niesamowicie wysoki i wyrównany. Udział w takim konkursie pozwala zdobyć doświadczenie, poznać pracę profesjonalistów, a co najważniejsze wspaniała i rodzinna atmosfera konkursu budzi w każdym uczestniku chęć i zapał do dalszej pracy.