VII Ogólnopolski Konkurs Barmański MONIN CUP JUNIOR 2018

5 grudnia 2019 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Nr 2 w Warszawie odbyła się 7 Jubileuszowa Gala Finałowa Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN CUP JUNIOR 2018. Do finału zakwalifikowało się 28 uczniów z całej Polski. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego reprezentował Bartłomiej Gębczyk – uczeń IV klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Uczestnicy konkursu byli zobowiązani do przygotowania 4 identycznych koktajli bezalkoholowych podczas jednego wyjścia na scenę, w czasie 7 minut. Każdy uczestnik brał udział również w Blind Teście polegającym na odgadnięciu 10 różnych nazw syropów MONIN w ciągu 2 minut. Za każdy odgadnięty produkt można było otrzymać dodatkowy 1 punkt. Kolejność w jakiej Uczestnicy startowali była określana losowo. Każdy miał 15 min przed występem na samodzielne wykonanie dekoracji w miejscu do tego przeznaczonym. Czas na przygotowanie stanowiska przed startem wynosił 3 minuty. Pracę techniczną Uczestników nadzorowali i oceniali mistrzowie barmańscy SPB zgodnie z zasadami IBA. Za notę degustacyjną odpowiadała specjalna komisja, która oceniała jawnie, czyli zgodnie ze stylem włoskim: wygląd, zapach i smak kompozycji.

Konkurs Barmański MONIN to konkurs dla Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich. Ma on na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. Ponadto młodzi barmani mają okazję porozmawiać o praktykach lub stażach w znanych firmach branżowych.

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *