Klasa 3żT podąża ścieżką biotechnologa i specjalisty do spraw żywienia

Klasa 3żT w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami w dniu 07.03.2019 r. uczestniczyła w Dniu Otwartym zorganizowanym przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

 Zwiedzanie rozpoczęliśmy od zapoznania się z ofertą stoisk Studenckich Kół Naukowych, na których prezentowane zostały informacje o kierunkach studiów.

 W programie Dnia otwartego znalazły się  warsztaty i pokazy z biologii, chemii, fizyki i przyrody oraz ścieżki tematyczne:

  • ścieżka lekarza weterynarii
  • ścieżka biotechnologa i specjalisty do spraw żywności i żywienia

Ścieżkę specjalisty do spraw żywności i żywienia rozpoczęliśmy od warsztatów: „Laboratorium w głowie – wprowadzenie do analizy sensorycznej”.  

Różnorodność ćwiczeń przygotowanych przez pracowników naukowych pozwoliła nam sprawdzić wykorzystanie zmysłów w ocenie żywności. Przeprowadzaliśmy testy na daltonizm w zakresie smaku i węchu.

Pogłębiając umiejętności kulinarne uczestniczyliśmy w warsztatach „Kuchenne Laboratorium”. Poznaliśmy kuchnię molekularną opartą na tworzeniu niekonwencjonalnych potraw przy użyciu nowych metod.

W grupach wykonywaliśmy ćwiczenie praktyczne tworząc potrawę Panna Cotta z kuleczkami owocowymi na bazie soków.

Eksperyment ten pokazał nam kombinację smaków barwy i konsystencji potraw.

Uczestniczyliśmy również w warsztatach z tajemnic mleczarstwa w trakcie, których wzbogaciliśmy swoją wiedzę zawodową. Miłą niespodzianką zwieńczającą dzień była możliwość udziału w Quizach.

Za poprawne odpowiedzi byliśmy nagradzani upominkami.

Udział w Dniach Otwartych umożliwił nam ukierunkować swoją dalszą ścieżkę edukacyjną.

Polecamy młodszym kolegom również zwiedzić tą uczelnię J Małgorzata Żołondowska z klasą 3żT

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *