Warsztaty kulinarne „Wybieram Wieprzowinę”

Warsztaty kulinarne ”WYBIERAM WIEPRZOWINĘ”

22 listopada 2018 roku w CKZiU odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu jakości mięsa wieprzowego. Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest związek ,,Polskie Mięso”.

Szkolenie przeprowadził założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej – pan Marcin Budynek wraz ze swoją wspaniałą ekipą:

  • Judytą Szymkowiak – panią dietetyk, koordynatorem projektu
  • Kamilem Babkowskim – szefem kuchni w restauracji Fisza, trenerem Akademii Kulinarnej Marcin Budynek
  • Angelo Colombo – właścicielem restauracji BISTRO DOBRA ZMIANA, trenerem Akademii Kulinarnej Marcin Budynek

Szkolenie składało się z dwóch części:

Wykład dotyczył:

  • podziału wieprzowiny,
  • systemu jakości mięsa wieprzowego PQS,
  • walorów odżywczych mięsa wieprzowego,
  • elementów tuszy wieprzowej,
  • podstawowej obróbki termicznej,
  • nowoczesnej techniki gotowania,
  • wieprzowiny jako mięsa do wyrobu wędlin.

Zajęcia praktyczne obejmowały:

  • tradycyjne i nowoczesne metody obróbki wieprzowiny,
  • aranżacja potraw.

Wszyscy z uwagą słuchali poleceń i cennych wskazówek Szefa Kuchni oraz jego współpracowników, doskonaląc umiejętności w obróbce półproduktów użytych
w daniach. Dodatkowo uczniowie poznali nowoczesne urządzenia  niezbędne
w profesjonalnej kuchni (np. gotowanie metodą sous vide), które mieli możliwość obsługiwać.

Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów, ponieważ mieli możliwość:

  • pogłębiania wiedzy kulinarnej,
  • uczenia się pomysłowości i kreatywności w sporządzaniu potraw.

Przygotowane dania tworzyły wyjątkowy i niepowtarzalny smak, wygląd i formę. Uczestnicy na długo zapamiętają smak przepysznych pieczonych żeberek, kofty z podpłomykiem, schabu, a przede wszystkim  policzków wieprzowych😊

Warsztaty promowane przez Marcina Budynka oraz związek ,,Polskie Mięso” mają istotne znaczenie, ponieważ łączą technikę praktyczną, nowinki gastronomiczne
z wiedzą teoretyczną, którą młodzież uzyskuje na zajęciach w szkole.

Kim jest Marcin Budynek:

Mistrz kulinarny, założyciel oraz  właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Właściciel i szef kuchni w Tawernie Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie oraz laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2012 w kategorii osobowość kulinarna.Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in. „Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”. Dawniej gospodarz  kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”. Organizatorem, juror wielu konkursów kulinarnych. Uczestniczył
w wielkich gotowaniach Polskiego Radia , radia Zet i Rmf Fm. Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpani, Włoszech, Francji, Angli, Chile i Rpa.

 

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *