Dzień Naleśnika à’la Française w grupie francuskiej klasy I hT

2 luty to we Francji Święto Naleśnika zwane la Chandeleur. W tym dniu Francuzi spotykają się w gronie rodzinnym i z przyjaciółmi. Pieką naleśniki I cieszą się z nadejścia wiosny. Złoty kolor naleśnika symbolizuje ciepło wiosennego słońca. 7 lutego, na lekcji języka francuskiego mocna bo 12osobowa grupa hotelarzy z klasy pierwszej kultywowała tradycję francuską. Co prawda nie piekliśmy naleśników ale wszyscy spróbowaliśmy “les Fines crêpes de Bretagne”, poopowiadaliśmy sobie o zwyczajach francuskich i mieliśmy okazję poznać kulturę Francji. Nauczyliśmy się również kilku nowych słówek. Połączyliśmy więc przyjemne z pożytecznym. Spróbowaliśmy też typowych francuskich cukierków Carambar. Są to słodkie karmelki coś w rodzaju polskich krówek. Było śmiesznie I zabawnie bo na papierku każdego cukierka znajdowaliśmy jakąś anegdotę lub zagadkę francuską. Musieliśmy pilnie uczyć się w pierwszym semestrze skoro każdy dostał taką słodką nagrodę… Teraz czekamy z niecierpliwością na kolejne zajęcia z kuchni francuskiej. À bientôt!

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *