Agata i Klaudia nagrodzone w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym ,, Pasja smaków- rolady i galantyny z kurczaka”

W dniu 30.11.2017r w ZSSiH w Radomiu odbył się finał IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego  „Pasja Smaków – rolady i galantyny z kurczaka” objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.

Do konkursu przystąpiło 8 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.

Celem konkursu było doskonalenie umiejętności, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów oraz pogłębianie wiedzy kulinarnej.

Kryteria oceny obejmowały:

  • smakowitość,
  • stopień trudności,
  • pomysłowość,
  • zgodność z tematyką,
  • wygląd i aranżację potrawy.

 

Jury po burzliwych obradach przyznało wyróżnienia i wyłoniło zwycięzców .

I miejsce zajęły uczennice naszej szkoły Agata Wąsik i Klaudia Rogalska,
które uczęszczają do klasy 2żT w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

 

Zwyciężczynie przygotowały roladę z kurczaka nadziewaną serem camembert i orzechami,  puree ziemniaczane ze szczypiorkiem i sosem czekoladowym na bazie demi glace.

 

Wszyscy uczestnicy wykazali się wielkim kunsztem kulinarnym. Techniki przygotowywanych potraw świadczyły o ich dużych umiejętnościach kulinarnych, wysokiej sprawności technicznej oraz dbałości o estetykę swoich potraw.

Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość.

 

Naszym zwyciężczyniom życzymy dalszych sukcesów.

 

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *