W dniu 30.11.2017r w ZSSiH w Radomiu odbył się finał IV Wojewódzkiego Konkursu Kulinarnego „Pasja Smaków – rolady i galantyny z kurczaka” objęty honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Radomia oraz Radomskiej Grupy Mediowej.
Do konkursu przystąpiło 8 drużyn reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa mazowieckiego.
Celem konkursu było doskonalenie umiejętności, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów oraz pogłębianie wiedzy kulinarnej.
Kryteria oceny obejmowały:
- smakowitość,
- stopień trudności,
- pomysłowość,
- zgodność z tematyką,
- wygląd i aranżację potrawy.
Jury po burzliwych obradach przyznało wyróżnienia i wyłoniło zwycięzców .
I miejsce zajęły uczennice naszej szkoły Agata Wąsik i Klaudia Rogalska,
które uczęszczają do klasy 2żT w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zwyciężczynie przygotowały roladę z kurczaka nadziewaną serem camembert i orzechami, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem i sosem czekoladowym na bazie demi glace.
Wszyscy uczestnicy wykazali się wielkim kunsztem kulinarnym. Techniki przygotowywanych potraw świadczyły o ich dużych umiejętnościach kulinarnych, wysokiej sprawności technicznej oraz dbałości o estetykę swoich potraw.
Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość.
Naszym zwyciężczyniom życzymy dalszych sukcesów.