Niepowtarzalne warsztaty kulinarne z Robertem Sową i firmą Prymat

17 października w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził  Robert Sowa – największy znawca trendów i nowinek kulinarnych.
Była to 3 edycja warsztatów w ramach projektu organizowanego we współpracy z firmą Prymat. W szkoleniu uczestniczyli uczniowie w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych. Ponadto firma objęła patronatem klasę 2 żT. Młodzież została podzielona na dwie tury, podczas których uczyła się sporządzać następujące potrawy:

  • Roladki z szynki parmeńskiej z serem pleśniowym, oliwkami, z suszonymi pomidorami i rukolą,
  • Tapenade z czarnych oliwek i anchois, podane z zerem feta i czarnym sezamem,
  • Pikantna pierś z kaczki ze śliwkami aromatyzowanymi miodem, śliwowicą
    i rozmarynem,
  • Suszone pomidory nadziewane serem mozzarellą i bazylią,
  • Kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i bezami
  • Humus z zielonymi oliwkami, czarnuszką i kolendrowym Pesto z chilli
  • Lody imbirowe
  • Torcik z pumpernikla z aromatycznym serkiem z tuńczyka, oliwek i kaparów.

Wszyscy z uwagą słuchali poleceń i cennych wskazówek Szefa Kuchni oraz jego współpracowników, doskonaląc umiejętności w obróbce półproduktów użytych w daniach. Dodatkowo uczniowie poznali nowoczesne urządzenia  niezbędne w profesjonalnej kuchni (np. maszynka do lodów), które mieli możliwość obsługiwać.

Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów, ponieważ mieli możliwość:

  • pogłębiania wiedzy kulinarnej,
  • uczenia się pomysłowości i kreatywności w sporządzaniu potraw.

Przygotowane dania tworzyły wyjątkowy i niepowtarzalny smak, wygląd i formę. Uczestnicy na długo zapamiętają smak lodów imbirowych ( bez konserwantów ).
Już padło pytanie  – kiedy następne warsztaty???

Podsumowaniem warsztatów kulinarnych było uroczyste wręczenie książki „Krok po kroku z Robertem Sową” z autografem Mistrza.

Nasza szkoła w ramach podziękowań, podarowała zaproszonym Gościom wspólne zdjęcia oraz różne gadżety upominkowe.

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *