Dyniowe rewolucje;)

W tym roku duża dynia i cukinie z hodowli pana Stanisława zostały wykorzystane w CKZiU przez uczestników Kwalifikacyjnego kursu zawodowego: Kucharz – T.06

 

Kursanci stwierdzili: „Taki kurs to wspaniały sposób na:

  • rozwijanie pasji i zainteresowań
  • poszerzanie wiedzy i umiejętności
  • kształtowanie postaw wzajemnej współpracy i integracji zespołu
  • nabycie nowych kwalifikacji zawodowych.

Uczymy się prawidłowego wykorzystywania naczyń zgodnie z zaleceniem ich zastosowania do przyrządzania i serwowania gotowych potraw. Poznajemy ciekawe i oryginalne sposoby podawania dań różnych kuchni. W przeważającym stopniu jest to kuchnia tradycyjna, co ma przełożenie na warunki domowe. Przygotowane przez nas dania przyrządzamy w partnerskiej i przyjaznej atmosferze, co powoduje, iż tworzymy niepowtarzalne potrawy, które zachwyciłyby kubki smakowe wielu renomowanych mistrzów kuchni. Kurs daje nam kwalifikacje do podjęcia pracy nie tylko w Polsce, lecz we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Stosowny certyfikat nakłada na nas obowiązek poznania w języku angielskim nazw produktów i dań, nazw czynności oraz sprzętu i naczyń wykorzystywanych do przyrządzania i podawania rozmaitych potraw.

I tak na zajęciach, które odbyły się w pracowniach gastronomicznych CKZiU w Pionkach w dniu 07.10.2017 przyrządzaliśmy różne potrawy z dyni i cukinii z działki pana Stanisława. Na dzisiejszych zajęciach praktycznych połączonych z językiem angielskim w gastronomii przygotowaliśmy menu,

w którym znalazło się:

pumpkin cake without eggs

pumpkin soup

pumpkin and zucchini pancakes

pumpkin salad

and autumn salad with fried pumpkin in orange juice”.

 

Opracowała Anna Kaczmarczyk – nauczyciel CKZiU w Pionkach

 

 

 

Udostępnij

Posted in Aktualności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *