W dniu 18.05.2017 nauczycielki przedmiotów zawodowych z grupy hotelarsko-gastronomicznej uczestniczyły w szkoleniu z zakresu sporządzania zakąsek zimnych i gorących – antipasti w Akademii Kurta Schellera w Warszawie.
Szkolenie prowadził sam Mistrz Kurt Scheller – znawca trendów i nowinek w świecie kulinarnym. W trakcie szkolenia sporządzane były min.:
- Carpaccio
- Crostini
- Marynowana barwena
- Roladka z naleśnika z farszem z warzyw
- Roladka z bakłażana z farszem z warzywa i anchovies
- Tarta ziemniaczana na zimno
- Pierożki z ciasta filo faszerowane marynowanym serem feta
- Krewetki w czosnku
- Polędwiczka wieprzowa w panierce z papryki
- Pieczone ziemniaczki z kwaśną śmietaną
- Tort z cukinii i łososia
- Sałatka z marynowanych owoców morza
- Włoskie pulpeciki
- Owoce w czekoladzie
Panie poznały najnowsze techniki kulinarne oraz nowoczesne urządzenia niezbędne w profesjonalnej kuchni oraz doskonaliły umiejętności z zakresu dekorowania i ekspedycji potraw.
Szkolenie przebiegało w miłej atmosferze i zakończyło się wręczeniem certyfikatów potwierdzonych przez Mistrza.